Jiha ik kan eindelijk mijn kennis eens voor het gt forum gebruiken
.
Dus hier een lekker alles omvattende uitleg.
Vocht is een zeer complex probleem maar het leuke aan een groep mensen (zoals het forum) is dat ze samen wel een redelijk goede uitleg hebben.
Vooraleer je een oplossing vraagt moet je weten dat er verschillende soorten vocht zijn.
Deze zijnde binnensijpeld vocht,inwendige condensatie,hydroscopisch vocht,optrekkend vocht,doorslaand vocht.
Binnensijpeld vocht : is zoals de naam het zegt een lek,logische oplossing dervoor is dus het lek dichten en daarna proberen uitdrogen met een mechanische droger/ontvochtiger.Raar maar waar het grootste probleem dat ik had met mijn zelf gebouwde garage.
Inwendige condensatie of ook wel in het mooi vlaams condens genoemd. Dit hangt niet enkel af van het temperatuursverschil tussen binnen en buiten en de dikte van de muur maar ook van de materialen waaruit je garage is opgebouwd. Hiervoor zijn er 3 verschillende oplossingen maar voor deze oplossingen te geven ga ik eerst het principe uitleggen van de verzadigingsdampdruk ( moeilijk woord van de dag).
De verzadigingsdampdruk is het punt waarbij condensatie optreed bij een bepaalde druk en temperatuur fictief voorbeeld : als het 20 graden binnen is en 0 graden buiten en de druk is 1013 hPa dan alles condenseren terhoogte van de spouw in de muur.
Na deze halve fysica les kan je de 3 oplossingen wel zien.
Deze zijnde het materiaal aanpassen : bevoorbeeld langs de warme kant een dampdoorlatende folie te plaatsen.Zodat de warme kant kan ademen en de koude kant er tegen condenseert.
Ook kan je de temperatuur aanpassen: dit is mijn ogen het gemakkelijkste en goedkoopste,hoe kleiner het temperatuursverschil hoe verder het vocht van de gt blijft. Ikzelf heb een losstaande onverwarmde garage,geen temperatuursverschil is geen condensatie en de gt komt toch niet buiten in de winter.
3de oplossing zoals gvy al zei is de dampdruk aanpassen : Een luchtstroming zorgt voor een druk verschil en voor een temperatuursverschil maar ook voor een daling van relatieve vochtigheid dus ventileren is zowat alles omvattend.Dit mag gelijk welke luchtstroom zijn ik hebt dit weer lekker lui opgelost door kieren te voorzien in mijn garage,als het waait trekt alle warmte met vocht uit de garage en komt de wind er niet in.
Indien je wil investeren in een ventilatie hou dan in rekening dat het ganse volume van je garage op 2 uur moet vervangen kunnen worden. Een concreet voorbeeld indien je een garage hebt van 50m³ moet je een minimum debiet hebben van 25 m³/h, bij een garage van 100m³ is dit 50m³/h en zo verder.
Is het meer dan het minimumdebiet, kant geen kwaad maar ga je meer verbruiken omdat temperatuursverschil groter wordt en je meer gaat moeten stoken.
Hydroscopisch vocht: is vocht dat in je materiaal zit,enkel slecht gemetste baksteen heeft hier last van,dit herken je bij baksteen aan witte sporen op de steen. Enige oplossing hiervoor is de metser nen draai rond zijn oren geven omdat hij teveel water in de mortel heeft gedaan (en gt eruit halen) en 3 maand laten uitluchten.
Optrekkend of capillair vocht : is vocht dat uit de grond komt en door een bouwwerk opgeslorpt wordt. Dit is enkel bij oude huizen en slecht geplaatste waterkeringen. Hieraan kun je bitter weinig doen,de zones die getroffen zijn, injecteren met vochtwering of intensief drogen.Ik ben het nog nooit tegengekomen in garage maarja wie weet.
Doorslaand of diffuse vocht: Is het moeilijkste en die ga ik jullie besparen, de clue is als je teveel ventileert en je muur is te dun trek je de warmte uit je gebouw en zal het condenseren op het eerste het beste oppervlak,bij garages die geen bijwijze van spreken geen 100 jaar oud zijn kan dit nooit een probleem zijn.
En nu vragen jullie je waarschijnlijk af waarom ik niet gesproken heb over de ontvochtigers/zouten. Das heel eenvoudig deze hebben enkel nut als er een vochtproducent in de ruimte staat. Zijde wasmachine,droger,.... zowat alles dat damp en vocht kan afgeven.
Deze zouten zorgen ervoor dat de verzadigingsdampdruk verlaagd en dat al de waterdamp naar het zout wordt getrokken en niet meer loslaat. Dus hierbij is ook het beste een groot oppervlak te hebben. ( groot opp = zo een ijsdoos van een liter). Voor de mensen die dan vragen waarom een mechanische vochtonttrekker, een heel eenvoudig antwoord, grote garage, groot debiet en zo een bakske zout van 3 liter kan ook geen wonderen verrichten hé. Maar als je je debiet uitrekent kan je direct zien welke het beste bij je past want het maximum debiet wat zo een zout aankan staat altijd op de verpakking ( debiet berekening: zie inwendige condensatie).
Zelf zet ik altijd een bakje met zout in de garage (ongeveer nen halve kilo keukenzout ),wel maken dat het zout niet volledig ondergedompeld is met water. Kan geen kwaad want je weet nooit waar er iets lekt